Bilde

Ost til Kos

Bli inspirert – her er 3 triks:

Triks 1:  Syltetøy
Har du syltetøy har du perfekt tilbehør til all type ost. Finner du frem et eple eller en pære vil ostene juble. Fyll syltetøyet i en liten skål og skjær frukten i skiver. Legg på fatet sammen med osten.

Triks 2:  Brød
Har du brød har du tilbehør til ost. Det trenger ikke være ferskt; legg skivene i brødristeren og del dem diagonalt. De små trekantene ser riktig så staselig ut sammen med osten.

Triks 3:  1 time
Sett alarmen på mobilen en time før gjestene kommer. Ta osten ut av kjøleskapet og legg den på en fjøl eller et fat. Det skjer magiske ting med ost når den blir temperert – alt smaker mer!

 

10 minutter – steg for steg

1. En time før gjestene kommer tar du ut osten fra kjøleskapet og legger den på et fat sammen med en kniv. Legg på ost avhengig av antall personer og smakspreferanser. Del hverdagsosten din i staver eller biter. En boks kremost kan også få være med. Det viktigste er at alle skal ha noe de liker på fatet.   

2. Del opp frukt og legg bær og litt syltetøy i en skål. Sett det på fatet du har osten på eller plassér det rundt.

3. Skjær opp brød og legg det sammen med det du måtte ha av kjeks/knekkebrød i en kurv. Brødet trenger ikke være ferskt. Rist skiver og del dem diagonalt. Perfekt til ost!                                                                                                                                                            

4. Har du noe mer? Let i kjøkkenskapet; nøtter bakerst? Honning du bruker i teen? spekemat i kjøleskapet? Alt passer til ost!

Voilá – Ferdig!

 

Hvor mye ost trenger man per person?

Vår erfaring er at ÉN god ost med litt tilbehør er alt som trengs. En blåmuggost servert med noen nøtter du har i kjøkkenskapet og litt av honningen du pleier å ha i teen sammen med litt ristet brød setter raskt den rette stemningen.

Skal du ha mange gjester kan du gjerne ha noen oster fra forskjellige ostefamilier: Hvitmugg (Fryd Brie), Blåmugg (Fryd Royal Blue), Smelteost (Fryd Crème kirsebær), Fastost (Jarlsberg), Kittmodnet (Ridder), Ferskost (Snøfrisk).

Mange benytter denne inndelingen:
Osteaften - 200 g ost per person
Snacks - 150 g ost per person
Forrett - 75 g ost per person
Dessert - 125 g ost per person

Ha en frydefull osteopplevelse!

Bilde

Fryd Royal Blue

Royal Blue er en mild blåmuggost med lite innvendig mugg. Ostens smak og myke konsistens appellerer spesielt til nybegynnere på blåmuggost.

Osten egner seg som pålegg. Prøv gjerne osten på brød med skinke og litt salat. Eller hva med å servere denne osten som dessert neste gang sammen med pære og nøtter?

Legg osten i romtemperatur én time før den spises - da smaker den mer.

Ingredienser:
Pasteurisert melk og fløte, salt og løpe

Næringsinnhold per 100 g:
Energi 1866 kJ (452 kcal), fett 44 g, karbohydrat 0 g, protein 14 g, salt 1,5 g

Pakning: 170 g og 900 g

Produsent:
TINE Meieriet Selbu ligger i Selbu kommune i Sør-Trøndelag. Meieriet driver produksjon av blåmuggost og salatost. Anlegget produserer ca. 700 tonn per år.